Karaoke är, framför allt, ett sätt ha trevligt i glada vänners lag.

Grundregeln är att det ska vara enkelt, lättsamt och opretentiöst så att alla kan vara med. Men för att kvällen ska bli så trivsam som möjligt finns ändå några ordningsregler för hur man som karaokegäst bör bete sig när man besöker en spelning. 

1. Applåder.

Ta för vana att alltid applådera när en sångare har sjungit färdigt. Detta är speciellt betydelsefullt om det första gången sångaren sjunger offentligt.

Det finns två skäl att visa sin uppskattning. För det första för att visa att du tyckte om framförandet. Eller så var framförandet dåligt och du är glad och lättad över att sången är slut. Det är även en god regel att applådera innan framförandet börjar eftersom det stärker sångarens självförtroende och hjälper denne göra ett bättre framförande. 

2. Attityd.

Le, Skratta och ha kul! Även om alla inte erkänner det öppet så har de flesta en dröm om att någon gång i livet få stå på scen. Nu finns chansen. 

3. Utrustning.

Respektera utrustningen. Undvik att blåsa och knacka i mikrofonen. Det finns ingen anledning. Är mikrofonen avstängd sätter värden alltid på den innan sången börjar.En genomsnittlig karaokeutrustning kostar 20-30 000 kronor. Det betyder att när värden säger att ingen öl eller cigaretter är tillåten i närheten av utrustningen så MENAR hen det. 

4. Medverkan.

Alla gäster bör känna ett sådant publikstöd att de törs gå upp och sjunga oavsett hur bra eller dåliga de själva tycker/ tror att de är. Väldigt ofta leder det till positiva överraskningar. Publiken får gärna sjunga med, många karaokeställen har monitorer med text riktade speciellt mot publiken. Karaokepubliken bör dock undvika att överrösta den som är uppe och sjunger. Handklapp och dans är också uppskattade stämningshöjare. De som dansar bör dock tänka på att inte skymma texten för den som sjunger. 

5. Tålamod.

Ha tålamod när du är ute och sjunger karaoke. Ofta kan väntan bli lång innan det är dags att sjunga. Gnäll inte och lägg inte ner en massa energi på att räkna ut när din tur är och hur många gånger andra får sjunga. Njut av kvällen och de andra sångarna istället. Normalt så försöker värden se til att alla får sjunga så mycket som möjligt.Antalet låtar man hinner sjunga på en kväll varierar naturligtvis beroende på hur stort och populärt ett visst karaokeställe är men mer än tre låtar på en kväll ska du inte räkna med. 

6. Stökigt uppträdande.

Stör eller håna inte den som är uppe och sjunger. Uppskattar du inte framförandet, håll det för dig själv. Försök inte ta aktiv del i någon annans framträdande såvida du inte uttryckligen blev ombedd att göra det innan. Den som uppträder störande riskerar att mista sin plats i turordningen. 

7. Låtval.

Många karaokesångare håller sig med paradnummer eller signaturmelodier. Undvik att bli sur ifall någon annan sjunger “din” låt. Det finns tusentals att välja på.

Testa nåt nytt, med lite tur hittar du ett nytt “paradnummer”. Å andra sidan är det även dålig stil att med uppsåt stjäla någon annans låt. Var även försiktig med att lämna in låtar åt andra utan att först fråga om denne verkligen vill sjunga den aktuella låten. 

Ha så kul och lycka till med sjungadet!

Karaokeskolan är en översatt och bearbetad version av KJ Ralph´s kolumn på Karaoke Korner.